Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

XTC: Combinatiegebruik

Het gecombineerd gebruiken van XTC met andere middelen kan de risico's vergroten of andere, onvoorspelbare risico's met zich mee brengen. Daarom wordt combigebruik afgeraden.

 

  • XTC en alcohol
    Enkele onderzoeken laten zien dat mensen die bier drinken bij XTC minder kans op hersenschade hebben. Waarschijnlijk komt dit doordat alcohol de temperatuurstijging die XTC veroorzaakt vermindert. De kans op hersenschade wordt namelijk groter bij verhitting van het lichaam. Daarom is bier drinken bij XTC-gebruik beter dan niets drinken. Maar het drinken van water, fris of isotone drankjes is weer beter dan bier. We weten namelijk niet of alcohol in combinatie met XTC nog andere risico's heeft. Wel vermindert alcohol de voelbare effecten van XTC, wat weer kan leiden tot meer XTC nemen. Ook vermindert de combinatie het beoordelingsvermogen van situaties. 

  • XTC en cocaïne/speed
    Cocaïne en speed zijn beide stimulerende middelen. Samen met XTC overbelast dit het hart. De kans op lichamelijke uitputting is extra groot. De kater kan hevig zijn en de dagen erna kan de gebruiker zich leeg en uitgeblust voelen. Verder vergroot het de kans op hersenschade, uitdroging en oververhitting. Bij gecombineerd gebruik van XTC met speed/cocaïne wordt het bewustzijnsveranderende effect van XTC minder.

  • XTC en hasj/wiet
    Bij het combineren van hasj en wiet met XTC noemen gebruikers verschillende ervaringen: hasj en wiet hebben geen effect, het versterkt of verlengt het effect van XTC of vlakt het juist af. 

Meer informatie over combinaties van alcohol en drugs vind je onder risico's en combinaties of op www.drugsenuitgaan.nl.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 05-01-2016