Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

XTC: Risico's

Korte termijn

 • De XTC kan verkeerd vallen
  De gebruiker kan zich dan angstig, verward, draaierig of misselijk voelen.
 • Kater
  De dagen na gebruik kun je je somber, lichtgeraakt, ‘leeg’ en vermoeid voelen. Ook kan het moeilijker zijn om te concentreren. Vaak is deze ‘dip’ twee à drie dagen na gebruik het ergst (vandaar de term ‘dinsdagdip’ na gebruik op zaterdag). Hoe meer XTC er is gebruikt, hoe groter de kans op een kater.
 • Oververhitting
  De lichaamstemperatuur verhoogt na gebruik van XTC. In combinatie met een warme omgeving, te warme kleding en lang dansen kan dit voor oververhitting zorgen. Dit kan levensgevaarlijke gevolgen hebben, zoals uitval van lever en nieren. Een (beginnende) oververhitting is o.a. te herkennen aan hoofdpijn, verwardheid, duizeligheid, een bleek gezicht, minder goed kunnen praten of bewusteloos raken.
 • Hart en vaat-problemen
  XTC versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben, zoals hartritmestoornissen, een hartinfarct of een beroerte. Mensen die al hart- en vaatproblemen hebben lopen extra risico. Ook een hoge dosis vergroot het risico, net als het combineren met andere oppeppende drugs.
 • Watervergiftiging
  XTC zorgt ervoor dat je lichaam meer water vasthoudt dan normaal gesproken. Wanneer je veel water drinkt in korte tijd kun je een watervergiftiging krijgen. Het beste is om één glas water per uur te drinken.
 • Kaakklem
  Bij een kaakklem zijn de kaken stijf op elkaar geklemd en is de mond niet goed meer open te krijgen.
 • Epileptische aanval, trekkingen
  Als de gebruiker gevoelig is voor epilepsie, of na oververhitting of watervergiftiging kan hij of zij een epileptisch insult krijgen.
 • Rijvaardigheid
  Je kunt risico’s minder goed inschatten.
 • Overdosering
  Sommige mensen zijn overgevoelig of allergisch voor MDMA. Ook wordt de kans op overdosering groter wanneer er gecombineerd wordt met sommige medicijnen en andere middelen.

Lange termijn

 • Psychische klachten
  Op de lange termijn kan XTC bij vaak en veel gebruik concentratieproblemen, geheugenproblemen en slaapproblemen versterken en mogelijk veroorzaken. Dit is afhankelijk van hoe vaak en hoe veel er gebruikt wordt.
 • Er volgen soms klachten na XTC gebruik
  Zoals derealisatie (het gevoel dat de wereld ‘vreemd’ of onecht is), depersonalisatie (je eigen lichaam ervaar je als vreemd of onecht) en klachten met het zicht of in het hoofd (schokjes, duizelingen). Soms komt dit voor in de dagen na gebruik, meestal gaat dit vanzelf over. 
 • Verslaving
  XTC is lichamelijk niet verslavend. Sommige gebruikers vinden uitgaan zonder XTC niet meer leuk. Er is dus wel kans op geestelijke afhankelijkheid. Bij vaak en veel gebruiken went je lichaam aan de effecten van XTC: het typische ‘love’-gevoel wordt dan minder.
Het gebruik van XTC is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Deze tips kunnen het risico van gebruik verkleinen.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 19-09-2018