Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

XTC: Risico's

Het gebruik van alcohol en drugs en dus ook XTC is nooit zonder risico’s.

Voor bepaalde (kwetsbare) groepen zoals jongeren, licht verstandelijk gehandicapten en kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen zijn de risico's groter. Zo zijn er aanwijzingen dat het gebruik van alcohol en drugs een verstorend effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen. En jong beginnen met drugs, vergroot de kans op verslaving op latere leeftijd. Van belang is dus om drugsgebruik zo lang mogelijk uit te stellen.

Wie psychische of lichamelijk klachten heeft, loopt vaak extra risico. De combinatie van drugs en medicijnen kan daarnaast nog onverwachte, vervelende effecten hebben.

Geen risico lopen? Gebruik dan niet.
Toch gebruiken? Zorg dat je genoeg weet.

Overzicht van risico's 

 • XTC kan verkeerd vallen.
  De gebruiker voelt zich dan ziek, draaierig of misselijk. En soms ook verward en angstig. 
 • Dip 
  Ook XTC-gebruikers die een prettig effect van XTC hebben gehad, kunnen zich de volgende dag(en) somber en leeg voelen. Dit wordt ook wel de dinsdag-dip genoemd.
 • Vermindering rijvaardigheid.
  Door XTC kun je risico's en snelheid niet meer goed inschatten.
 • Psychische klachen en slaapproblemen.
  XTC kan bestaande psychische klachten zoals angsten, depressies en psychoses verergeren. Mogelijk kan langdurig gebruik ook depressies, angsten, paniekreacties en slaapstoornissen laten ontstaan.
 • Schade lever en nieren.
  XTC kan schadelijk zijn voor nieren en lever. De nieren en de lever zijn de ‘grote schoonmakers’ van het lichaam'. Er zijn enkele gevallen bekend waarbij XTC gebruik heeft geleid tot leverontsteking en het acuut falen van de lever. Waarschijnlijk is de ene persoon hier gevoeliger voor dan de andere.
 • Oververhitting
  XTC verhoogt de lichaamstemperatuur. Door de combinatie van XTC-gebruik, hitte, lang dansen en te weinig drinken kan uitdroging en oververhitting ontstaan. Hierdoor kan het gebeuren dat de spieren en sommige organen niet meer (goed) werken, zoals de nieren. Oververhitting kan levensgevaarlijk zijn.
 • Watervergiftiging
  Om uitdroging tegen te gaan, moeten gebruikers van XTC voldoende water drinken. Maar te veel water drinken in korte tijd kan leiden tot watervergiftiging. Het beste is om 1 glas water per uur te drinken.
 • Hersenbeschadiging
  Gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen. Geheugen, concentratie en stemming worden mogelijk aangetast. Hoe vaker XTC genomen wordt en hoe hoger de dosis, des te meer kans op schade. XTC verhoogt de lichaamstemperatuur. Als de gebruiker in een warme ruimte is, kan de lichaamstemperatuur teveel stijgen. Hierdoor wordt het risico op hersenschade groter. Na stoppen lijkt herstel op te treden maar het is nog onduidelijk hoe snel dit gaat en of de gebruiker weer helemaal de oude wordt.
 • Verslaving
  XTC is niet lichamelijk verslavend. Geestelijke afhankelijkheid komt af en toe voor. Sommige mensen vinden uitgaan zonder XTC dan niet meer leuk. Bij veelvuldig gebruik treedt tolerantie op voor de effecten van XTC. Het typische XTC ‘love’ gevoel wordt steeds minder.
 • Vatbaarheid infecties.
  Gebruikers die gedurende langere perioden of regelmatig XTC slikken lijken vatbaarder voor infecties.
 • Gebit
  Door XTC kan de gebruiker gaan knarsetanden en bijt- of kauwbewegingen maken. Daarnaast vermindert het de aanmaak van speeksel (de natuurlijke reiniger van het gebit). Dit is schadelijk voor het gebit.

Daarnaast kan de inhoud en samenstelling per pil sterk verschillen en kan dit tot zeer onverwachte en ongewenste effecten leiden. In 2015 heeft het Trimbos-instituut nog gewaarschuwd voor met PMMA vervuilde XTC-pillen en voor hooggedoseerde pillen. Het slikken van meerdere van deze pillen en/of het combineren met andere drugs kan levensgevaarlijk zijn. PMMA en te hoge doseringen MDMA kunnen leiden tot oververhitting, verhoogde hartslag of bewusteloosheid. Met mogelijk zelfs de dood tot gevolg. Wie XTC wil gebruiken, kan dus het beste zijn pil laten testen. Kijk op www.drugs-test.nl voor adressen van testlocaties.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 14-01-2016