single.php
. . . Cocaïne Stoppen met cocaïne gebruiken: hoe doe je dat?

Stoppen met cocaïne gebruiken: hoe doe je dat?

Stoppen met cocaïne gebruiken: hoe doe je dat? (7 tips)

Veel mensen die cocaïne (coke, sos) gebruiken zouden hier graag mee stoppen. Deze mensen hoeven dat niet alleen te doen. Hieronder lees je over hulp en advies voor mensen die willen stoppen. Wil jij graag dat een familielid of vriend stopt met cocaïnegebruik? Dan kun je het hier samen over hebben. 

Waarom stoppen met het gebruik van cocaïne?

Er zijn veel redenen waarom mensen willen stoppen met cocaïne. Het is bijvoorbeeld te duur. Het past niet meer zo goed bij iemands leven. Sommige mensen krijgen problemen door het snuiven van cocaïne. Ze krijgen problemen met hun gezondheid of worden verslaafd. Bij verslaving blijft iemand cocaïne gebruiken zonder dat hij of zij kan stoppen. Er is geen controle meer over het gebruik. 

Wil je persoonlijk advies over je eigen gebruik of dat van iemand anders? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via de telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Waar vinden mensen advies en hulp?

Er zijn verschillende soorten advies en hulp beschikbaar. Er zijn namelijk veel mensen die erover denken om te stoppen. Er zijn mensen die hierbij kunnen helpen.

Hieronder vind je verschillende soorten advies en hulp. Welke hulp iemand kiest, ligt aan hoe vaak en hoeveel iemand gebruikt. Ook ligt het aan hoe moeilijk het is voor die persoon om te stoppen. Bij verslaving is het moeilijker om te stoppen dan bij af en toe gebruik. 

1. Iemand kan zelf stoppen

Mensen kunnen zelf proberen om te stoppen. Het is belangrijk dat ze dan goede afspraken met zichzelf maken. Iemand kan ook om hulp van een vriend of vriendin vragen. Wanneer dit niet werkt, dan is het goed wanneer iemand zoekt naar andere hulp. Steeds weer opnieuw proberen om zelf te stoppen werkt niet.

2. Een korte vragenlijst invullen met advies

Iemand kan een korte zelftest invullen over zijn of haar cocaïnegebruik. Na het invullen krijgt iemand een advies over het gebruik en wat diegene kan doen. Dit advies kan iemand helpen om de stap te zetten om te stoppen.

3. Afspraak maken met de huisarts

Iemand die wil stoppen kan ook een afspraak maken met de huisarts. De huisarts kan adviseren over stoppen met cocaïne. De huisarts kan ook meer informatie geven en helpen met zoeken naar andere hulp.

4. Hulp zoeken op het internet: online anonieme zelfhulp

Iemand kan anoniem en gratis een zelfhulpprogramma volgen. Bijvoorbeeld via Online Zelfhulp Cocaïne – Jellinek. Iemand moet zich hier de eerste keer voor registeren. In het programma krijgt hij of zij oefeningen die helpen bij te stoppen met cocaïne. Ook krijgt iemand tips die helpen om te stoppen.

5. In gesprek gaan met een preventiewerker

Een preventiewerker is iemand die veel weet over drugs. Ook weet een preventiewerker veel over stoppen met drugs. Veel preventiewerkers kun je bellen voor een gratis adviesgesprek. Soms zijn er meerdere gesprekken. Preventiewerkers luisteren en geven advies. Deze gesprekken zijn dus geen behandeling. De preventiewerker kan ook helpen met het vinden van andere hulp. Zie hieronder voor een hulpkaart. In de kaart staat een overzicht van plekken waar dit kan en telefoonnummers.

6. Zelfhulp groep: Cocaine Anonymous

Cocaine Anonymous is een zelfhulp groep. Het is voor mensen die herstellen van een verslaving. Klik hier voor een lijst van bijeenkomsten bij jou in de buurt. Iemand kan vaak dezelfde dag al terecht.

7. In behandeling gaan bij een instelling voor verslavingszorg

Verslavingszorg kan helpen bij het afkicken van cocaïne. Ze kunnen iemand helpen bij het omgaan van ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen zijn klachten waar iemand last van kan hebben de dagen of weken na het stoppen. Ze behandelen problemen die horen bij het herstellen van een verslaving. 

Er zijn verschillende soorten verslavingszorg. Onderaan de tekst staat een kaart. Een behandeling bij verslavingszorg is meestal gratis. Wel moeten mensen hun eigen risico betalen. 

Wat gebeurt er nadat mensen stoppen?

Het stoppen met cocaïne geeft mensen veel voordelen. Het bespaart geld. Iemand gaat zich gezonder voelen en beter slapen. Er ontstaan minder problemen met de partner, de familie of vrienden. Als iemand veel en/of vaak gebruikt kan deze persoon wel last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Voorbeelden zijn problemen met slapen, angst, depressieve klachten en weinig energie. Sommige mensen hebben hier meer en langer last van dan andere mensen. Deze klachten kunnen dagen tot weken duren. Daarna worden ze minder. 

Waar kunnen professionals meer informatie vinden over preventie van cocaïnegebruik?

Het Trimbos-instituut deed in 2020 en 2021 onderzoek naar mensen die cocaïne gebruiken. Ook schreef ze tips over hoe hulp en advies voor mensen die cocaïne gebruiken beter kan. Voor meer informatie: Cocaïne – Trimbos-instituut

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven