single.php
. . . 4-fa Wat is 4-MA en waarom is het gevaarlijk?

Wat is 4-MA en waarom is het gevaarlijk?

In speed is in het verleden 4-methylamfetamine (4-MA) aangetroffen. 4-MA is een afkorting voor 4-methylamfetamine. Er zijn een aantal mensen overleden na het gebruik van speed waaraan 4-methylamfetamine was toegevoegd.

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport plaatste de stof 4-methylamfetamine in 2012 op lijst I van de Opiumwet, de lijst van verboden middelen. Ze deed dit na advies van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM).
De stof remt de werking van speed af en kan leiden tot extreme oververhitting. In plaats van dat iemand meteen hyperenergiek voelt, blijft die werking soms juist even uit. Daarom neemt de gebruiker meer speed en wordt het gevaar nog groter. Het is lastig te achterhalen of er 4-methylamfetamine in speed zit. Je kunt niet met het blote oog zien of herkennen dat er 4-methylamfetamine in zit aangezien er geen andere kleur, geur of structuur waarneembaar is. Het is dus niet van ‘gewone’ speed te onderscheiden.

Het is niet duidelijk bij welke doseringen gebruikers problemen ondervinden. Wel lijkt de stof meer toxisch te zijn dan gewone speed. Verschijnselen van overdosering treden op bij een lagere dosering 4-methylamfetamine dan bij speed. De symptomen van overdosering van 4-methylamfetamine zijn grotendeels gelijk aan die van speed. Het zorgt ook voor een stijging van de lichaamstemperatuur.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top