single.php
. . . Zwanger Zwangerschap

Zwangerschap

Zwangerschap

Ontwikkeling van de organen

Vanaf het moment van de bevruchting gaat de bevruchte eicel groeien door middel van celdeling. De bevruchte eicel nestelt zich na 6-7 dagen in de wand van de baarmoeder. Hiermee begint de zogenaamde organogenese. Dit is een periode van ongeveer 4 weken waarin de belangrijkste organen van het kind worden gevormd. Van hersenen, hart en nieren tot ogen en oren. Zelfs het gebit wordt al aangelegd, en na 7 weken heeft de baby al handen, voeten, vingers en tenen.

Vooral de eerste weken van de zwangerschap zijn een heel gevoelige periode. Alles wat in deze periode fout gaat heeft (ernstige) gevolgen voor het kind. Drugsgebruik in deze periode kan de ontwikkeling van het kind verstoren. Als het gaat om een grote ontwikkelingsstoornis, kan het leiden tot een miskraam. Maar het kan ook leiden tot een verstoorde ontwikkeling van organen, zoals hart en hersenen.

Na de eerste weken (embryonale periode) zijn alle organen ontwikkeld en groeien ze alleen nog maar (foetale periode). Langzamerhand beginnen ze hun functie uit te voeren. De hersenen en het zenuwstelsel ontwikkelen zich gedurende de hele zwangerschap en ook nog erna. Tot week 40 groeit de foetus zo uit van een embryo naar een levensvatbaar kind. In die hele periode kan drugs invloed hebben op kind en placenta.

Placenta

De placenta is ingegroeid in de baarmoederwand en is zo verbonden met de moeder en via de navelstreng met het kind. Het zorgt ervoor dat:

  • Voedingsstoffen en zuurstof van het bloed van de moeder naar het bloed van het kind kunnen worden gebracht.
  • Afvalstoffen en CO2 van het bloed van het kind naar het bloed van de moeder worden gebracht.

Dit  alles gebeurt zonder dat het bloed van het kind in direct contact komt met het bloed van de moeder. Er zit een barrière in de placenta, die sommige stoffen wel doorlaat en veel andere stoffen niet.

Veel drugs en alcohol zijn in staat door de barrière van de placenta van de moeder naar het kind te gaan. Zo kan het druggebruik van de moeder de ontwikkeling van het kind beïnvloeden. Bij een kind in de baarmoeder zijn alle functies nog in ontwikkeling. Ook het vermogen om schadelijke stoffen (zoals drugs) af te breken tot stoffen die gemakkelijk uitgescheiden kunnen worden.

Effect drugs op kind

Het effect van drugs op het kind is veel heftiger. Hierdoor kan zelfs een hoeveelheid drugs die de moeder als weinig beschouwt, leiden tot een abnormale ontwikkeling van het kind. Met mogelijk de dood van het kind tot gevolg.

Stel een vraag

Heb je een vraag over drugsgebruik en zwangerschap? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven