Verslaafd aan jou
Follow AlcoholDrugInfo on Twitter

 

 


Zwangerschap

Wat kan er gebeuren?
Alcohol- en drugsgebruik tijdens de zwangerschap vergroten de kans op problemen tijdens de zwangerschap of geboorte. Ook kan het de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren.

 

Wat kun je doen als je gebruikt hebt?
Als je tijdens je zwangerschap alcohol of drugs gebruikt hebt, doe je er goed aan om dit te vertellen aan je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Die kan de zwangerschap dan extra goed in de gaten houden. De baby kan nog steeds gezond zijn, maar het risico op afwijkingen is wel groter geworden. Het risico neemt toe naarmate meer en vaker gebruikt wordt. Als het je niet lukt om met alcohol- of drugsgebruik te stoppen, overleg dan met je huisarts.

Wat als je zwanger wilt worden?
Wil je alle risico's uitsluiten, dan is de veiligste keuze om te stoppen met alcohol en drugs vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Vaak weet je pas na enige weken dat je zwanger bent. Als je doorgaat met alcohol of drugs gebruiken, kun je dus het ongeboren kind in een vroeg stadium schaden. Voor mannen geldt zelfs dat zij het beste ten minste drie maanden voor de bevruchting kunnen stoppen met het gebruik van alcohol en drugs. Wil je advies over wat je zelf kunt doen om zo gezond mogelijk zwanger te worden? In de folder 'Kinderen krijgen? Een goede start begint al vóór de zwangerschap' vind je belangrijke informatie over een goede voorbereiding op de zwangerschap.

Ben je ongerust of heb je vragen?
Onder de onderstaande links kun je veel lezen over de risico's van drugsgebruik voor en tijdens de zwangerschap. Misschien roept deze informatie nieuwe vragen bij je op. Je kunt dan bellen met de Drugs Infolijn op 0900-1995 (€ 0,10 p/min).

 

Meer weten over drugs en zwangerschap?


De informatie over zwangerschap is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Jellinek Preventie.

 

 

laatst bijgewerkt: maart 2010

 

 

disclaimer | colofon | privacy