Verslaafd aan jou
Follow AlcoholDrugInfo on Twitter

 

 


XTC algemeen

XTC is een synthetisch middel met een oppeppende werking en een bewustzijnsveranderend effect.

XTC wordt vooral gebruikt op feesten en is een van de meestgebruikte partydrugs in Nederland.

Werkzame stof

De werkzame stof in XTC is MDMA (3,4-methyleendioxy-methamfetamine). Soms worden pillen verkocht als XTC, maar bevatten ze geen MDMA. Er kunnen dan stoffen in zitten die lijken op MDMA of totaal andere stoffen. Stoffen die heel anders en onvoorspelbaar kunnen werken. Of helemaal geen werking hebben. Ook kan de dosis MDMA in pillen variëren. Sommige pillen bevatten relatief weinig MDMA (bijvoorbeeld minder dan 35 mg), andere weer relatief veel (bijvoorbeeld meer dan 100 mg). Dit heeft uiteraard gevolgen voor de werking en effecten van een pil.

Uiterlijk

XTC is te koop in de vorm van pillen, capsules en poeders. Pillen hebben verschillende kleuren en vormen en zijn vaak voorzien van een afbeelding.

Gebruiksmethoden

XTC is voornamelijk als pil op de markt, en deze wordt geslikt. De laatste jaren wordt MDMA-poeder steeds vaker gezien op de drugsmarkt. Gebruikers nemen kleine likjes poeder per keer, of ze slikken het poeder in een capsule of in een vloeitje gerold (MDMA-bommetje). Soms lossen gebruikers een dosis poeder op in hun drankje.

Geschiedenis

MDMA werd in 1912 voor het eerst gemaakt in een laboratorium. De chemicus Alexander Shulgin schreef in 1978 voor het eerst over de effecten van MDMA. Het middel raakte in zwang bij psychotherapeuten, die enthousiast waren over het werking van het middel in relatie tot de therapie. Het maakte hun patiënten spraakzamer en emotioneel minder geremd.

Het middel kwam daarna op de zwarte markt terecht en werd onder de naam Ecstasy, oftewel XTC of E, populair in discotheken. In de jaren '80 dook het op in Europa, vooral onder het uitgaanspubliek (houseparties, raves).

In november 1988 werd XTC op lijst I van de Opiumwet geplaatst. Deze lijst bevat middelen met een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid.

Bron: Trimbos-instituut, 2011


 

disclaimer | colofon | privacy